4 parça değişimine yeni ürün verme

Bilgisayarımı 4. Kez servise verdim. Kamera, DVD yazıcı ve ekrandan sonra şimdi de harddisk değişti. Yönetmeliklere baktığımızda garanti kapsamı içerisinde bulunan bir cihazın son bir yıl içerisinde aynı yerden 3 farklı yerlerden 4 arıza yapması ve bu arızaların tümünün parça değişikliği ile giderilmesi durumunda tüketicinin yeni ürün talep etme hakkı vardır yazıyor.

Fakat böyle bir şey yok
4. kez değişim kararı alındığı için firmaya yeni ürün talep ettiğimi söyledim. 15 gün önce 4 parça değişikliği olduğunda değiştiriyoruz açıklamasına karşılık 5 parça olması gerekiyor cevabı geldi. Kaymakamlıktaki hakem heyetine başvuruda bulundum ve müdür beyden direkt bilgi aldım. Konuyla ilgili bir yönetmelik veya kanun yok. Firma ister 5’te değiştirir ister 100’de. Bu firmaya kalmış bir şey. Eğer elinizde “4 olduğunda değiştireceğim.” yazılı bir belge varsa bunu hallediyorlar. Fakat böyle bir belgeniz yoksa firmanın uygulamasına katlanacaksınız.

Firmadan da aynı cevap
Firma yetkilileri de müdür bey gibi aynı cevabı veriyorlar aslında. Tüketici açısından bakıldığında yanlış bir karar olarak görünse de, firmalarında bir şekilde korunması gerekir. Her ne kadar ben iyi niyetli olsam da bu durumu kötü niyetli olarak kullanan insanlar çıkacaktır. 2 yıl önce aldığı bilgisayarı daha önceden çeşitli sebeplerle servise gönderip, garanti süresinin bitmesine 1-2 hafta kala bir parça daha bozup yenisini talep etmek gibi.

Sanayi Bakanlığı bu şekilde söylemiyor
Yukarıdaki bu olumsuz açıklamalara karşılık Sanati ve Ticaret Bakanlığının resmi garanti koşulları kapsamında ürünün son bir sene içerisinde aynı arızaların 2, farklı arızaların 4'den fazla tekrarlaması durumunda, maldan yararlanamamanın süreklilik kazanması nedeni ile fatura bedelini veya eşdeğer bir ürünü talep etme hakkınız bulunuyor. Konuyla ilgili olarak Sanayi Ve Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?