Hızlı Tren bu haliyle çok anlamsız

TCDD’nin son 6 senede hayata geçirdiği projeler gerçekten güzel. Fakat bu projelerin oturması için birkaç yüzyıl daha beklememiz gerekiyor sanırım. Hızlı Tren’in anlamsız olmasından önce anlatmak istediğim bir şey var.

Tren saatleri 1 saat ileri alınsın
Yolculuk için bilet alıyorsunuz ve trenin geliş saati ve yolculuk süresi biletinizin üzerinde yazıyor. Fakat bu güne kadar bu saatlerin tuttuğunu hiç görmedim. İstasyondaki görevliler hangi trenin ne zaman geleceğini biliyorlar. Mesela 9 Eylül ekspresi hep 1,5-2 saat geç geliyor. Doğu trenlerine saatinde binmek hayal. Biletin üzerinde yazan saatleri 1 saat ileri almaları gerekli. Yoksa garlarda evsizlerle birlikte saatlerce beklemek zorunda kalıyorsunuz.

Hızlı Tren meselesi
Her trenin bir rütbesi var ve yollar sınırlı olduğu için trenler geçiş önceliğine göre hareket ediyor. Hızlı Trenin gelmesiyle birlikte en kral bildiğimiz Fatih ve Başkent ekspresleri bile Hızlı Trene saygıda kusur etmiyorlar. Ben geçen gün İzmir 9 Eylül Ekspresi ile Ankara’ya gittim. Ama bu hızlı trenin yüzünden çekmediğim perişanlık kalmadı. 9 Eylül az bekleyen bir tren iken, Hızlı Tren’in de yollara çıkmasıyla en az 1 saat gecikmeli olarak Ankara’ya gidiyor. Bu sadece gidişteki problem. Yoksa istasyona 1,5 saat geç geldiğini yazmıyorum.

Diğer yolcular perişan
Hem İzmir’den hızlı trene aktarma yapılamıyor hem de ben saatlerce Hızlı Trenin geçmesini bekliyorum. Diğer tüm tren yolcuları perişan olurken hızlı tren 1,5 saatte gidiyor diye hava atmanın ne anlamı var? Fatih ekspresi de hiç beklemeden gitse o da 1,5 saatte varır.

Hızlı Tren tamamlanınca harika olur
Şimdi yolculuk yapılıyor ama daha çalışmalar bitmiş değil. Ankara’dan kalkar kalkmaz 250 KM ile gitmiyor. Yolculuğun ilk yarım saati azami 120 KM hızla geçiyor. Trenin donanımının uçaktan farkı da yok. Bilgilendirme ekranında konum bilgileri ve trenin hızı anlık olarak gösteriliyor. En beğendiğim özelliği ise koltukların geriye yatırıldıklarında arkadaki kişinin kullanım alanını daraltmak yerine bizzat kendi kullanım alanınızı daraltması. Yani siz koltuğu geriye yatırmak için aslında koltuğunuzu ileriye çekiyorsunuz. Koltuğun eğimi ileriye doğru kayıyor. Bu yüzden koltuğun üst kısmı arkaya yaslanırken, alt kısmı bacaklarınızın bulunduğu bölgeye doğru kayıyor. Harika bir çözüm.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?