Cömert müslümanlar


Cuma namazlarında öyle cömert müslümanlar görüyorum ki, önünde boşalan safı kafasını eğerek görmemezlikten gelip, yanındaki müslüman kardeşinin boş olan safa geçerek daha çok sevap kazanmasını istiyor. Hatta bazıları bu duruma öyle alıştırmış ki kendisini, eğer önündeki saftan bir kişilik yer açılırsa hemen arkasına dönüp, bir kişiye el işareti yapıyor ve boşalan safı göstererek onun geçmesini sağlıyor.

Ne yazıktır ki özellikle Cuma namazlarında böyle bilinçsiz hareketler yapılıyor. Müslüman kardeşlerimiz, abilerimiz, amcalarımız ve dedelerimiz bir ön safa geçmemek için ellerinden gelen tüm gayreti gösteriyorlar. Sanırım Peygamber efendimizin bu konudaki Hadis-i Şerif’ini bilmiyorlar:

“İlk safin fazileti bilinseydi, oraya geçmek için kura çekilirdi.”

Öyle ki ilk saftan itibaren son safa kadar her safta sevap derecesi azalmaktadır. Namazda en az sevap kazanacağınız saf en arka saftır. Eğer saflar düzeltildiğinde bir-iki saf öne geçebildiyseniz bu sizin için çok büyük bir avantaj olacaktır.

Neden ön safa geçmeye çekiniyorlar?
Burada anlamadığım konu, bu güzel abilerin neden böyle bir hareket içerisinde bulunduğudur. Arkadaşım senin önünde bir kişilik boş yer var. Neden buraya geçmeye çekiniyorsun? Neden sağına soluna bakıyorsun? Bir ön safta namaz kıldığın zaman camiden 1 saniye daha geç çıkacağın için mi tereddüt yaşıyorsun. Ya da dışarıda namaz çıkışı bedava ekmek dağıtacaklar, bir saf geride kalmayayım diye mi gitmiyorsun öne? Bu bilinçsiz harekete açıklama bulmanın bir yolu yok.

Hazır bu konudan bahsetmişken çokca yapılan şu yanlışları da yazalım:
Cuma günü hutbe okunurken eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa hutbeyi namazda oturduğumuz şekilde dinlemeniz gerekiyor. Ya secdeye bakacaksınız ya da hocaya. Bunun dışında bir yere bakmak yok. Ayrıca hutbe okunurken kesinlikle konuşulmamalıdır. Konuşmama meselesi o kadar önemlidir ki, konuşan birine bile “Sus” diyemezsiniz. Sus işaretini elinizle veya yüz mimiklerinizle bile yapmamalısınız. Yani hutbeyi namaz kılıyor gibi dinlemeniz gerekiyor. Fakat yine bizim abilerimiz hutbe okunurken konuşmayı bırakın gülüp eğleniyorlar. Hoca konuşmaya çıktığında herkes sırtını dayayıp ayağını uzatacak yer arıyor kendine.

Cami çıkışı ayakkabılarını yere atmayın
Cami çıkışlarında yaşanan en çirkin hareketlerden biri de, çıkan kişinin ayakkabısını bel hizasından yere bırakmasıdır. Bin kişilik bir camide Cumanın farzından sonra ortalama 850 kişi son sünneti kılmadan kaçmaktadır. Bu da içeride son sünneti kılan 150 kişinin 850 kere “tak” “tak” şeklinde ayakkabı sesi duymasına neden olmaktadır. Ayakkabılarınızı yere yavaşça bırakınız ve bir ibadet handeden, Allah’ın evinden çıktığınızı unutmayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?