Askerlik Şubesi Hatırası


Askerlik Şubesi Hatırası
Bu yazıyı askerlik için tecil yada sevk işlemi yaptıracaklar için hazırladım. Yazıyı okuyarak kendinize büyük bir iyilik yapmış olacaksınız. Çünkü hiçbir değerinizin olmadığı ve sistemin işleyişi konusunda, sahip olduğunuz beyninizle bir açıklama getiremeyeceğiniz kadar saçma olan bir yerden bahsedeceğim.

Okulu bitirdikten bir kaç ay sonra, hayata atılma yolundaki en büyük engelin okul olma düşüncesinin çok saçma geldiğini göreceksiniz. Çünkü okul bitince sıfatınız "öğrencilik"ten "işsiz"liğe geçiyor ve asıl problemin askerlik olduğu anlıyorsunuz. Askere gitme veya tecil ettirme konusunda bir karara vardıysanız yazının sizinle ilgili olan bölümünü okuyabilirsiniz.

Askerliğimi ileri bir tarihe tecil ettireceğim
4 yıllık mezunsanız yada üniversitede 4 yıl okuduysanız yoklama kaçağı olmamak için her sene herhangi bir askerlik şubesine gidip görünmeniz gerekiyor. Okumaya devam edenler öğrenci belgesi getirerek yoklama işlemini yaptırabiliyorlar. Mezunlar ise diplomanın aslı, 3 fotokopisi, kimlik fotokopisi ve 4 fotoğraf ile başvuru yapması gerekiyor. Burada diplomanın aslı çok önemli. "Aslı gibidir" yada "Aslı Gibidir" belgesinin fotokopisi kesinlikle kabul edilmiyor. Askerlik şubesinde fotokopi cihazı olduğu halde kimse sizin kimlik fotokopinizi felan çekmez. Bu yüzden bu evrakları hazırlayıp gidiniz.

Merkezi yerlerdeki askerlik şubeleri genellikle kalabalık olur. Siz işlemlerinizi istediğiniz bir askerlik şubesinden yaptırma hakkına sahipsiniz. Bu yüzden eğer boş olduğunu bildiğiniz farklı bir askerlik şubesi biliyorsanız oraya gidiniz.

İşlemlere başlamadan önce sıra numarası almanız gerekiyor. Sıra numarasını size bu konuda görevli bir memur veriyor.

Sıranız gelince evraklarınızı verip işlemlere size yöneltilecek sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Bunlardan bazıları:
  • "Ailenizle aranız nasıl?" (Sanane!)
  • "Anne ve babanız birlikte mi yaşıyor?" (Ayrı yaşıyorlarsa askere almayacak mısınız?)
  • "Gelir düzeyiniz nedir?" (Çok iyi yazarsam askerliğimi 5 yıldızlı otelde mi yaptıracaksınız?)
Sonrasında ise muayene için Aile hekimine gönderiyorlar. Aile hekimine gidip ben tecil ettireceğim derseniz sizi muayene etmeden "Askerliğe elverişlidir." diyerek gönderebiliyor. Bu yazı sizi korkutmasın :) Sonrasında Aile hekiminin imzaladığı bu belgeyi tekrar askerlik şubesine getiriyor ve imzalattırdıktan sonra arkanıza bakmadan çıkıp gidiyorsunuz.

Okuyorsanız bu işlemleri her yıl yapmanız gerekiyor. Tecil süresi bitenler de, hızlı geçen bu süre içerisinde askere gitmemek için kendilerine yeni bahaneler buldularsa onlarla birlikte askerlik şubesine gelip işlemlerini yaptırabilirler.

Dikkat etmeniz gerekenler:
  1. Askerlik şubesine sabah gidin ve aldığınız sıra numarasını kaybetmeyin. Eğer aile hekimine o gün muayene olup geri gelebilirseniz elinizdeki numarayı göstererek "Eksik evrağım vardı" deyip tekrar sıra beklemeden içeri girebilirsiniz.
  2. Sıra numarası almayı unutmayın.
  3. Memura, size yöneltilen sorulara ve her belgeye attırdığınız imzaya sinirlenmeyin.
Saçma olanlar ne?
.Öncelikle öğrencilerin okul durum bilgilerini askeriyenin YÖK'ten otomatik olarak alması gerekli. Ama askeriyede işler 10 yıl öncesinde olduğundan dolayı henüz bilgisayar sistemine geçilmiş değil. Bu yüzden her yıl öğrenci belgenizle bu eziyeti çekmek durumunda kalıyorsunuz. Askerlik şubesine bağlı olan binlerce kişinin her yıl dosyasının açılıp öğrenci belgesi ve diğer evrakların arşivlendiğini düşünün. Her iki taraf için de hamallıktan başka bir şey değil.

.İkinci saçmalık tecil işlemi yaptırmak isteyenlerin muayene olma zorunluluğu. Adam zaten askere gitmek istemiyor. Durduk yere bu adamı neden muayene ediyorsunuz? Gideceği zaman gelir muayenesini edersin gönderirsin.

.Üçüncü saçmalık ta tabi ki sıra numarasını size veren memur. Sistem o kadar bozuk ki, bir makinenin başına bir memur koyulmuş ve akşama kadar tek görevi siz geldiğinizde düğmeye basıp size sıra numarası vermek. Sonra diyorlar ki "çok aptal erler var." Ya adamı siz aptal ediyorsunuz ki zaten.

Devam edecek...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?