İletişim ve Akaryakıt neden özel tüketim?


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergilerle ilgili yaptığı açıklamada "otomotiv, iletişim, sigara, alkol ve akaryakıt" alanlarından alınan vergilerde herhangi bir indirimin olmayacağı belirtildi.

Otomobil, Sigara ve alkol konusunda kendisiyle aynı fikirdeyim. Ama İletişim ve akaryakıt konusunda özel tüketim vergisinin alınması yaşadığımız iletişim çağına uygun değildir.

İletişim insanların en temel haklarından biridir. Neden cep telefonu kullandığımız için özel iletişim vergisi ödüyoruz ki? İletişim için mektup mu yazmalıyız birbirimize? SMS yerine kart mı göndermeliyiz? Hem okullarda her öğrenciye tablet dağıtıp hem de internetten vergi almak ne kadar doğru? Üstüne üstlük bu alanda bir indirimin yapılmayacağının belirtilmesi ne kadar garip. Bugün her 10 kişiden 9'unun cep telefonu varken, cep telefonu ile konuşmanın neresi "özel" bir tüketim olabilir ki? Artık tüm toplum bu durumu benimsemiş.

Araba ve akaryakıt konusuna gelirsek. Bir kişi araba alırken zaten ÖTV ödüyor. Bunun üzerine arabayı kullanmak için aldığı akaryakıttan da ÖTV alınıyor. Yetmiyor her sene motorlu taşıtlar vergisi alınıyor. Yetmiyor trafik sigortası yaptırmak zorunlu oluyor. Yetmiyor geçtiğiniz yollar için ve aracınızı park ettiğiniz için sizden para istiyor. Tamam araba bir insan için özel bir tercihtir ve devletin insanların vergileri ile yaptığı yollarını kullanırsınız.

Araba zorunlu bir ihtiyaç değildir ama akaryakıt arabası olanlar için zorunlu bir ihtiyaçtır. Araba alırken ÖTV alınsın ama arabası olan adam akaryakıt alırken neden ÖTV alıyorsunuz? Arabayı kullanması için başka bir alternatifi yok ki. ve ayrıca ödenen bu ÖTV nereye harcanıyor o da önemli bir konu.

Akaryakıt dünya ortalamasında olsa yine ÖTV sorun olmayacak ama dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanırken böyle bir açıklama yapmaları hiç de iyi niyetli değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?