Teknolojiyi kullanmayı kim öğretecek?


"Teknolojiyi kullanma konusunda insanların en büyük sıkıntısı, örnek alabilecekleri doğru birinin olmamasıdır."

Her geçen gün insanların kullanımı için cihazlar üretilmekte, internet siteleri, servisler ve uygulamalar yapılmaktadır. Bu yeniliklere ulaşmak da önceki dönemlere oranla daha kolay olmaktadır. Bugün asgari ücretle geçinen biri, kredi kartı sayesinde maaşının 2 katı kadar olan bir cep telefonuna sahip olabilmektedir. Aileler henüz ilkokula giden çocuklarına cep telefonu almayı bir ihtiyaç olarak görmektedirler. Okulda verilen ödevleri bir kaç dakika içerisinde internetten bulup çıktı alarak hazırladığımız ve geri kalan zamanın çoğunu sosyal ağlarda ve oyunlarda harcadığımız bilgisayara "ödev için lazımdı" diyebiliyoruz. İnce ve geniş ekranlı televizyonlar, tabletler, mobil uygulamalar için de aynı durum geçerli.

İnternetteki tehlikeler
Bunları problem olduğunu düşündüğüm için söylemiyorum. İmkanı olan varsa istediğini alabilir, bu kimseyi ilgilendirmez. Anlatmaya çalıştığım sorun, bu cihazların kullanımı ile ilgili. Siz çocuğunuza internete bağlı bir bilgisayarı zaman kısıtlaması ve aile filtresi olmadan kullanmasına izin veriyorsanız, sorumluluk alma becerisini ve ahlaki yapısını tehlikeye atmış oluyorsunuz. İnternet sonu olmayan bir dünya. Aklınıza gelip-gelmeyecek her şey var. İşin başında olan kişiler zamanla kendilerini geliştirmiş, tecrübeli, profesyonel ve saldırgan yapıdalar. Sizi ele geçirmek için her türlü ahlaksızlığa sahipler. Böyle bir durumda savunmasız halde kalan bir çocuğu nasıl yalnız bırakabiliriz?

Sosyal ağ kullanımındaki tehlikeler
Facebook hesabı olan bir çocuğun, ailenin en mahrem fotoğraflarını bile herkese açık olarak paylaştığını görmekteyiz. Herkesin ev hali vardır. Ve aile ortamında olduğunuz için rahatsınızdır. Ama bu tarz fotoğrafların Facebook gibi sosyal ağlara eklenmesi mahremi duyguların azalmasına neden olur ve ahlaki çöküş başlar. Aynı zamanda paylaşımlarınızı gören kişileri de etkiler. Bugün bu paylaşımları takip ederek, hiç tanımadığımız insanların ev hallerini görmekte, elbiselerini, eşyalarını, ailelerini, kız-erkek kardeşlerini görmekteyiz.

Konum bilgisi eklemeyin
Siz anne-baba olarak çocuğunuza bir tepki göstermediğiniz sürece, evinizin içini milyonlarca insan görecek, ev halinizi, elbiselerinizi görecek ve hiç tanımadığınız kişilerin aklında bir düşünceye sahip olacaksınız. Fotoğrafları konum etiketleyerek paylaşan binlerce kişi, hiç tanımadıkları kimselerin tacizine uğruyor. Bunu yakın çevremde de gördüm. Üniversitedeki arkadaşım kendi evini insatagram'dan konum bilgisi ekleyerek paylaşmaktaydı. Tüm uyarılarıma rağmen dikkate almadı ve bir gün kapıya kadar gelip, "ben sizi instagramdan" buldum diyebilecek kadar cesaret gösterdi.

Kullanmayı bilmek nedir?
Bugün anne ve babaların "Facebook, Twitter, Bilgisayar, Cep Telefonu ve Tablet" gibi servisler ve cihazlar hakkındaki düşüncesi şudur: "Evet duydum, bizim çocuk biliyor kullanmayı." Bu servisleri ve cihazları kullanabiliyor olmak onu kullanmayı bildiğimiz anlamına gelir mi? Silahla adam öldürmek gibi bir şey değil mi bu? Kendi elimizle ahlakımızı öldürüyoruz. ve buna "kullanmayı biliyorum" diyoruz. Ailelerin bu konulara uzak duruşu çocukların daha rahat yanlış yapmalarına neden oluyor.

Neler yapılabilir?
Öncelikle büyükler bu tür cihazlardan korkmamalı ve özellikleri konusunda bilgi edinmelidirler. Hiçbir şey bilmiyorsanız, çocuğunuzun internette neler paylaştığını, nereleri takip ettiğini onunla sosyal ağ arkadaşlığı yapan yakınlarınıza sorunuz. Bu tür bir imkanı da olmayanlar bilgisayar başındaki çocuklarını odalarında yalnız bırakmasınlar. Çocuğunuzu her zaman sorgulayın. Neler paylaştığını, neler yazdığını öğrenmeye çalışın. Yanlış bulduklarınızı kaldırmasını isteyin, ona doğru olanı anlatın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?