İnsan İlişkilerinde İyi Niyet
İnsan İlişkilerinde İyi Niyet
"İyi niyet" olduktan sonra iki insan bütün sorunların üstesinden gelebilir. Ama bir insanda art niyet varsa, en ufak bir sorun bile sanki dünyanın en büyük sorunuymuş gibi büyütülür ve kavga değil savaş çıkartılır.
İnsan "hata" yapan bir varlıktır
İyi niyetimizi korumak adına "İnsan" dediğimiz varlığın "hata" yapan bir yapısı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Burada bahsettiğimiz konu, sizi dolandıran, ihanet eden, açıkça ve isteyerek yalan söyleyen birine karşı takınacağımız tavır değil, farkında olmadan, doğası gereği hataya düşmüş bir insana olan yaklaşımızdır.
Çevrenizdeki insanların tavrı
Bir hata yaptığınızda arkadaşınız, aileniz, sevgiliniz, eşiniz, öğretmeniniz ve patronunuz buna nasıl yaklaşıyor bir dikkat edin. Sizi yargılayıp, hakaret edip, aşağılayıp, dışlıyorlar mı? Yoksa size doğru olanı söyleyip, sizi doğru olana mı yönlendiriyorlar? Yaptığınız hatayı sanki "hep yapıyormuş ve bundan sonra da hep yapacakmışsınız" gibi mi davranıyorlar, yoksa doğru olanı gösterdiklerinde bir daha aynı hataya düşmeyeceğinizi umut ederek mi?
En ufak bir şey bile
Çevremizde öyle insanlar var ki, hata yapan insanlara karşı kendileri hiç hata yapmıyormuş gibi davranıyorlar, merhamet duygusundan, saygıdan ve sevgiden uzak bir şekilde karşısındaki insanı aşağılıyor, "büyüklük" "dostluk" "hocalık" vb. gibi yol gösterici kavramlarını bir kenara atıp düşmanca bir tavır içine giriyorlar. Bu davranışlarını da yaptığınız her hata için tekrarlıyorlar. Böylece en ufak bir şeyden dolayı bile ağır bir şekilde hakarete uğruyorsunuz ve dünyanız bir anda başınıza yıkılıyor.
Özgüven kaybına sebep oluyor
İnsanlara iyi niyetle yaklaşıyorum. Yaptıkları hataları anlamaya çalışıyorum. Kimse isteyerek hata yapmaz zaten. Bir insanin en önce bunu bilmesi gerekir. Hata yapan kişiye de bir arkadaş olarak, bir anne-baba olarak, bir eş olarak o hatayı söylemek ve doğrusunu anlatmak zaten bizim görevimiz olmalıdır. Ama biz hep yargılayan, aşağılayan bir şekilde yaklaşıyoruz olaylara. Bu da hata yapan insanın özgüvenini kaybetmesine ve kendisini değersiz hissetmesine neden oluyor.
İkili ilişkilerde "iyi niyet" kavramına sahip miyiz bunu gözlemleyelim.
Güncelleme: İyi niyet testi için bir öneri daha. Bir kaç gün mesaj atmadığınız biri size geri dönüşü nasıl oluyor gözlemleyin. Bana şöyle oldu: "Demek bundan sonra konuşmayacağız, peki o zaman." Bu mesaj bir art niyetin açıkça göstergesidir. 1-2 gündür mesaj atmadığınızda size "Nasılsın, ne oldu, bir sorun mu var?" şeklinde yaklaşması gerekirken hemen kestirip atıyor. Yapıcı değil yıkıcı.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı yazarken Türkçe imla ve yazım kurallarına dikkat ediniz...