Apple iPod Shuffle

Apple iPod ShuffleBu cihaz hakkında en ayrıntılı açıklamaları gittigidiyor internet sitesinde kullanıcı yorumlarından okumuştum. Orada yapılan ve daha sonradan yanlış olduğunu gördüğüm açıklamalara rağmen cihazı aldım. Cihaz hakkında bilinen tüm yanlışları ve bilinmeyenlerin hepsini yazacağım. Sorularınızı yorum olarak eklerseniz en geç bir ay içerisinde cevaplarım.

Güzel olan özellikleri:
  • Gerçekten çok küçük ve çok şık. Kimse onun bir müzik çalar olduğuna inanmıyor.
  • Kulaklık girişinden, bilgisayarın USB girişine bağlanması.
  • Ses ve kulaklık kalitesi. Daha önce Creative Zen kullanıyordum. Anlaşılacak derecede fark var.
  • Her şarkı için tek tek ekolayzır ayarı
  • Bir şarkıyı kaç kere dinlediğinizi sayması (Benim için en önemlisi)

Hoşuma gitmeyen özellikleri:
  • Kulaklığın cihazdan daha değerli olması. Kulaklıktan kontrol edildiği için, zarar görmesi durumunda yandınız. Orjinal kulaklık şuan 100 TL.
  • Cihazdan > Bilgisayara doğru müzik aktarımı yapılamaması
  • Uzun şarj süresi
Başlangıç
Cihaza müzik yüklemek için bilgisayarınızda iTunes kurulu olmalıdır. iTunes, Apple’ın sitesinden indirilebilir. Artık iPod kullanacağınız için, bilgisayarınızdaki müzikleri de iTunes üzerinde dinlemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü iTunes üzerinde yaptığınız herhangi bir değişiklik, senkronize sonrası iPod’unuzda da geçerli oluyor.

Müzik yükleme
Cihaza müzik yükleyebilmek için bilgisayarınızda iTunes kurulu olmak zorundadır. Cihaza sadece kendi bilgisayarınızdan müzik yükleyebilirsiniz. Cihaza yüklediğiniz müzikleri farklı bir bilgisayar aktaramazsınız. Farklı bir bilgisayar müzik aktarmak için müzik dosyalarını USB bellek özelliği üzerinden paylaşabilirsiniz. Cihaz USB bellek kısmında yer alan müzik dosyalarını otomatik olarak algılayıp çalmaz. Sadece iTunes üzerinde oluşturduğunuz müzikleri çalar.

Klasörler yerine çalma listeleri
iPod’ların en güzel özelliklerinden biri de bu. Diğer müzik çalarların aksine, cihaz içerisine klasör yerine, iTunes içinden çalma listeleri oluşturuyorsunuz. Cihaz içerisinde ana müzik havuzu var ve bu havuz içerisinden aldığınız parçaları istediğiniz çalma listesine koyabiliyorsunuz. Bununla birlikte otomatik/akıllı çalma listeleri de oluşturabilirsiniz. iTunes’in bu özelliği ile, mesela “En çok dinlediğim 20 şarkı listesi” şeklinde özel bir liste oluşturabilir ve siz cihaz içerisindeki parçaları dinledikçe iPod’un otomatik olarak bu listeyi güncellemesini sağlayabilirsiniz.

Havuz sistemi avantajı
Havuz sisteminin bir diğer avantajı da, birden fazla çalma listelesine eklediğiniz bir parçanın, bellek üzerinde sadece tek bir parça olarak yer kaplaması. Mesela Candan Erçetin’den Bahar şarkısını hem "En çok dinlediğiniz" çalma listesine hem de "Candan Erçetin" çalma listesine koydunuz. İşte Bahar şarkısı iki listede yer almasına karşın sadece tek bir şarkı olarak yer kaplıyor. Oysaki klasör sistemi olan diğer müzik çalarlarda bu parça iki kere yer kaplayacaktı.

Akıllı / Otomatik listeler
Cihaz içerisine istediğiniz kadar çalma listesi oluşturabilirsiniz. Akıllı listeler için ise onlarca kriter seçebilirsiniz. Bu akıllı listeler çok abartılı olduğu için bir kaç örnek veriyorum: Mesela uzunluğu 5 dakikadan fazla olan şarkılar listesi, 3 yıldız verdiğim şarkılar listesi gibi. Bu listeleri yaptıktan sonra, siz iPodunuza şarkı yükledikçe ve dinledikçe, listeler otomatik olarak değişiyor. Bu çok önemli bir özellik.

Şarj hakkında
Cihazı herhangi bir bilgisayardan şarj edebilirsiniz. Şarj etmek için iTunes kurulu olması gerekmez. iTunes kurulu değilse, pilin tam dolduğunu yeşil ışık yandığında anlarsınız. 2-3 saat içerisinde pil tam şarj oluyor. Pilin dörtte biri kaldığında, cihazı açtığınızda size Pil az şeklinde sesli bir uyarı veriyor.

Yazının devamına ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar

  1. peki nasıl liste oluşturacağım?

    YanıtlaSil
  2. şarj kablosunu nereden bulabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google'a Apple iPod Shuffle 2. Nesil Şarj Data Kablosu yazın

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarken Türkçe imla ve yazım kurallarına dikkat ediniz...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Apple iPod Shuffle 3. nesil kullanımı

"Kosla Oxi Action Vanish Max" fazla oluyor

Arif Sinan ünlü mü ünsüz mü?